Emmanuel Macron atentioneaza tarile care vor certificate de vaccinare pentru relansarea turismului

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a atentionat tarile care vor instituirea circulatiei pe baza de certificate de vaccinare pentru relansarea turismului, subliniind ca este necesar un cadru comun de reglementare care sa respecte drepturile individuale si sa evite discriminarea.

Liderii tarilor din cadrul Uniunii Europene nu reusesc sa ajunga la un consens privind rolul certificatelor de vaccinare. „Eu simt ca exista multa confuzie in jurul acestui subiect. Un astfel de certificat va genera multe probleme tehnice, privind respectarea datelor personale, privind organizarea libertatilor noastre. Trebuie sa ne pregatim din punct de vedere tehnic, politic, juridic”, a declarat Emmanuel Macron cu ocazia summitului Consiliului European.

Liderii statelor membre UE au cerut Comisiei Europene sa defineasca norme comune pentru recunoasterea reciproca a certificatelor de vaccinare, dar nu exista un acord asupra drepturilor pe care le-ar conferi un astfel de certificat.

Emmanuel Macron s-a declarat impotriva unui permis care „sa fie conditionat doar de vaccinare”. „Daca vom ajunge sa deschidem anumite locuri, nu vom avea cum sa conditionam accesul doar de vaccinare, mai ales ca vaccinarea nu este disponibila inca pentru cei tineri”, a subliniat presedintele Frantei, conform cotidianului Liberation.

Pana in momentul de fata, doar 4% din populatia Frantei a fost vaccinata.

Grecia, care vrea sa relanseze sectorul turistic, a cerut in ianuarie Comisiei Europene sa instituie „certificate de vaccinare”.

Emmanuel Macron se opune ideii. „Daca lucrurile se vor imbunatati, nu va accepta nimeni ca, spre exemplu pentru atragerea turistilor, sa existe o tara mai ofertanta decat altele, asumand riscuri sa aduca oameni de la capatul lumii pentru a-si umple hotelurile. Trebuie sa evitam ca fiecare tara sa dezvolte propriul sistem”, a atras atentia Emmanuel Macron.

Germania si Franta au transmis, miercuri, ca vaccinarea anticoronavirus nu va fi obligatorie, excluzand posibilitatea acordarii unor privilegii persoanelor vaccinate, in contextul in care expertii au avertizat asupra riscului limitarii libertatilor si ajungerii la situatii discriminatorii.

„Atat timp cat numarul persoanelor vaccinate inca este mult mai mic decat al celor care asteapta vaccinare, statul nu trebuie sa trateze diferit cele doua grupuri. In plus, trebuie sa se demonstreze clar daca persoanele vaccinate nu mai sunt contagioase”, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, intr-un interviu acordat publicatiei Frankfurter Allgemeine Zeitung. Angela Merkel a reiterat ca nu va accepta ca vaccinarea anticoronavirus sa devina obligatorie. „Eu nu recomand asa ceva. Noi am spus ca nu va exista obligativitatea vaccinarii. Si nici nu cred ca va fi necesar, dat fiind ca exista o rata ridicata de disponibilitate pentru vaccinare”, a subliniat Angela Merkel.

La randul sau, Administratia Emmanuel Macron a respins ideea vaccinarii obligatorii si posibilitatea acordarii de privilegii persoanelor vaccinate, argumentand ca acest lucru ar fi o limitare a libertatilor. „In momentul actual, nu le putem oferi drepturi suplimentare persoanelor care au fost vaccinate in raport cu cei care nu au acces. Campania de vaccinare se deruleaza progresiv. Ar fi extrem de incorect si paradoxal sa le spunem persoanelor care nu sunt vaccinate ca nu au dreptul sa iasa ori sa reia anumite activitati”, a declarat Clement Beaune, secretarul de Stat francez pentru Afaceri Europene, pentru postul BFMTV.

„Eu ma opun in continuare unui pasaport de vaccinare, care imi pare o atingere adusa libertatilor. Eu sunt o iubitoare de libertate si mi-ar fi greu sa imi imaginez o astfel de situatie. Daca se va ajunge la acest lucru, ar fi un regres”, a afirmat, la randul sau, Roselyne Bachelot, ministrul francez al Culturii, conform postului France24.

Liderii tarilor Uniunii Europene si ai institutiilor comunitare au stabilit, in ianuarie, sa mentina deschise frontierele pentru calatorii esentiale. Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat atunci ca certificatele de vaccinare vor avea doar rol medical. „Am discutat si despre problema certificatelor de vaccinare. Si cred ca putem fi de acord asupra elementelor comune care sunt incluse in certificate, pentru scopuri medicale, iar, intr-o etapa viitoare, daca si in ce circumstante aceste certificate pot fi folosite. Deci, in privinta certificatelor de vaccinare, vreau sa fiu foarte clar in asupra acestui subiect, suntem foarte precauti in aceasta privinta, cred ca este important sa observam ca atunci cand cineva a fost vaccinat sa poata dovedi acest lucru. Dar, in acest moment, nu este realist sa evaluam toate consecintele acestor certificate”, declara Charles Michel pe 22 ianuarie, dupa un summit UE.

Dupa summitul de acum, Charles Michel a afirmat: „Am discutat si despre certificatele de vaccinare. Am stabilit sa continuam eforturile pentru o abordare comuna. Sunt necesare eforturi suplimentare – in privinta digitalizarii si cooperarii cu Organizatia Mondiala a Sanatatii. Dar am simtit din ce in ce mai multa convergenta intre noi asupra acestui subiect important. Consiliul European va reveni la aceasta tema”.

Comisia Europeana a dat asigurari ca vaccinarea impotriva coronavirusului nu va fi obligatorie, subliniind ca nu vor exista drepturi diferite in functie de optiune.

Nici Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu recomanda introducerea asa-numitelor „pasapoarte de vaccinare”. Nu este clar daca vaccinarea va opri raspandirea coronavirusului si nici cat dureaza imunitatea. In plus, nu este clar cat timp sunt imune persoanele care s-au vindecat de Covid-19 si daca ar trebui sa primeasca vreun certificat. De asemenea, unele persoane au contraindicatii privind vaccinarea.

Ideea certificatelor de vaccinare genereaza probleme etice si juridice

Ideea certificatelor de vaccinare comporta o serie de aspecte de ordin etic si juridic. „De fapt, discutia se refera la acordarea de drepturi si privilegii care ar fi inaccesibile persoanelor care nu au pasaport de vaccinare. Acest lucru genereaza o serie de probleme asupra aspectului echitabil al pasaportului de vaccinare. Trebuie sa examinam atent legile privind discriminarea si drepturile omului pentru a stabili cum sa utilizam convenabil acest tip de tehnologie”, atrage atentia Alison Thompson, profesor de Bioetica la Universitatea din Toronto, intr-un interviu acordat postului CBC Radio.

Probleme privind riscul discriminarii au fost evocate si in Marea Britanie. „Daca unele persoane nu au acces la teste ori la vaccinuri Covid-19, daca nu le pot plati, nu isi vor putea demonstra statutul medical, iar drepturile le-ar fi restranse”, avertizeaza Ana Beduschi, profesor de Drept la Universitatea britanica Exeter.

Dezbaterea privind functia certificatelor de vaccinare a aparut in contextul in care unele tari sau companii aeriene au pledat pentru facilitarea circulatiei persoanelor vaccinate.

Introducerea unui certificat de vaccinare pentru calatorii risca sa fie contestata la instante judiciare nationale, la Curtea de Justitie a Uniunii Europene sau la instante internationale, inclusiv la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

SURSA:https://www.orange.ro/info/news/mediafax/article/3008860

Lasă un răspuns