eJobs: Peste 20.000 de aplicări pentru joburile din afara ţării au fost înregistrate în luna mai. Germania, Franţa, Olanda şi Marea Britanie au detronat Spania şi Italia în topul căutărilor

Aproape 1,3 milioane de români s-au întors în ţară în ultimele două luni, în principal din cauza pierderii locurilor de muncă pe care le aveau în destinaţii precum Spania, Italia, Marea Britanie sau Germania, dar mulţi dintre ei au început să îşi caute din nou joburi în străinătate, arată un sondaj eJobs.

Odată cu ridicarea măsurilor de lockdown din multe ţări europene, numărul aplicărilor pentru locuri de muncă în alte ţări a crescut, fiind înregistrate 20.000 de cereri în luna mai.

”Sunt mulţi români care au aşteptat momentul în care să se simtă cât de cât siguri să se întoarcă la muncă în afara ţării, însă, faţă de anii trecuţi, încă vedem o rezervă în dorinţa de a pleca. Unul dintre motive este acela că oamenii au început să ia în calcul mai multe aspecte atunci când se decid să emigreze, cum ar fi certitudinea că viitorul angajator le va oferi asigurare de sănătate sau că vor avea un salariu suficient de mare încât să îşi poată permite îngrijiri medicale sau spitalizare în cazul unei posibile infectări cu coronavirus. Înainte de perioada aceasta, rar era condiţionată plecarea din ţară de astfel de criterii”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Ţările cele mai căutate de candidaţi sunt Germania, Franţa, Olanda, Marea Britanie şi Grecia.

Dacă până acum câţiva ani Spania şi Italia dominau acest clasament, acum se află abia pe locurile 8 şi 9 în preferinţele românilor, fiind detronate de destinaţii precum Austria sau Belgia.

”De cealaltă parte, cele mai multe locuri de muncă disponibile vin din partea angajatorilor din GermaniaOlandaNorvegia şi Belgia, Italia şi Spania coborând, şi de această dată, în top, faţă de anii trecuţi”, adaugă Bogdan Badea.

O altă schimbare interesantă în dinamica ultimelor două luni şi jumătate este legată de faptul că cea mai căutată categorie de candidaţi este cea a specialiştilor din sectorul medical. Aproape 4.000 de joburi în acest domeniu au fost postate doar în luna mai. Următorii cei mai căutaţi sunt muncitorii calificaţi, candidaţii care vor să lucreze în producţie şi cei cu experienţă în construcţii şi instalaţii.

”Aşa cum era de aşteptat, a scăzut numărul de joburi disponibile pentru cei care vor să lucreze în turism sau în zona de baby-sitting şi menaj. Iar suprasolicitarea sistemelor medicale în acest context atipic a determinat multe ţări să apeleze la import de personal medical, astfel încât să facă faţă volumului de muncă uriaş. Este, poate, pentru prima oară când sunt căutaţi mai mulţi specialişti decât muncitori”, mai spune Bogdan Badea.

În acest moment, peste 1.500 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

SURSA:  https://www.zf.ro/companii/ejobs-peste-20-000-de-aplicari-pentru-joburile-din-afara-tarii-au-19224876

Lasă un răspuns