EFECTELE VIRUSULUI COVID 19 ASUPRA ECONOMIEI LA NIVEL MONDIAL SI ASUPRA ECONOMIEI ROMANIEI

Coronavirus, epidemia care a aparut pentru prima data in China, Districtul Hubei, Orasul Wuhan, s-a raspandit cu repeziciune si efectele lui au ajuns in toata lumea. 11 Martie 2020 este ziua in care Organizatia Mondiala a Sanatatii(WHO) a declarat aceasta boala, pandemie. In ziua de astazi s-a ajuns la punctul in care au fost contaminate peste 5 milioane persoane din care peste 350000 au decedat (Sigur ca o mare parte dintre aceste persoane care au decedat, aveau si alte boli, asadar trebuie luat in calcul ca o mare parte dintre aceste persoane decedau din cauza acelor boli).
Prin modul in care a reactionat in fata pandemiei, fiecare tara si-a putut testa puterea economica, determinarea politica si baza sistemului de sanatate proprie.

In plus trebuie adaugat ca aceasta nu a fost o simpla simulare cu un grup mic de oameni, a fost un adevarat razboi pe intregul glob in care s-a pierdut foarte mult. Deoarece puterile mondiale ale lumii SUA si Anglia au ramas neputincioase in fata acestei pandemii (Lucru surprinzator pentru toti!) si nici sistemul de sanatate al tarilor puternice precum Franta, Spania, Italia, Belgia, nu a fost pregatit, pierderile au fost enorme. In acest timp tarile din UE au dovedit ca legatura dintre ele este artificiala si nu au dat o mana de ajutor una alteia, aceasta atitudine dand nastere unei intrebari in mintea oamenilor si anume daca aceasta uniune este intr-adevar necesara. Aceasta situatie dovedeste ca pe langa consecintele sistemului de sanatate nepregatit, vor aparea si consecinte din punct de vedere economic si politic.

Masurile luate in intampinarea pandemiei de catre toate tarile au dus la oprirea totala a unor domenii ca Turismul si Sectorul Aviatiei iar unele industrii au luat o pauza totala sau partiala, in mod special Automotiv dar si altele, aceasta dovedind ca nu este doar o problema a sistemelor de sanatate dar datorita rupturii lantului de aprovizionare internationala, a devenit o criza economica internationala.
Toate institutiile care declara Indicatorii economiei la nivel mondial, spun ca aceasta situatie reprezinta cea mai mare criza economica mondiala care a existat dupa criza din 1929.

Scenariile Institutiilor de economie cu efectele Covid 19 pentru 2020-2021 (AGS GLOBAL MAI 2020) sunt:
-MOODY’S -05
-FITCH -1.9
-GOLDMAN SACHS -2.0
-BANK OF AMERICA -2.7
-IMF -3.0
-HSBC -3.3

Dupa cum reiese din acest tabel, toate scenariile globale ne indica faptul ca va fi o recesiune mondiala. Insa chiar daca toate estimarile indica o recesiune, sunt foarte importante si masurile care vor fi luate de catre fiecare tara, acestea putand accentua sau minimalize efectele crizei.

Ce trebuie facut in Romania pentru a minimaliza efectele crizei Covid 19?

Romania nu este o tara care are una dintre cele mai puternice economii din Europa dar este o tara care are una dintre cele mai dinamice economii. Iar structura culturala si sociala a poporului aduce un avantaj celor care conduc economia fata de alte tari din UE, intrucat oamenii se adapteaza hotararilor luate pentru a minimaliza efectele crizei.

Sectoarele private care au cele mai importante sarcini in economie, trebuie sa reia activitatea si sa ajunga la normalitate cat mai curand. In acest sens, Guvernul ar trebui sa ia masuri pentru ajutorarea firmelor ca acestea sa poata sa-si continue activitatea in mod normal. Acest ajutor ar putea consta din fonduri nationale si fonduri europene, ajutand ca firmele sa poata accesa usor si rapid fonduri pentru investitii si dezvoltare. Prima hotarare benefica din timpul pandemiei a fost acordarea de somaj tehnic, adica firmele care au oprit activitatea au putut trimite oamenii in somaj tehnic iar statul a platit acest somaj. A doua hotarare importanta a fost proiectul IMM Invest. Toate sectoarele au intampinat cu bucurie acest proiect dar continutul pachetului care nu este nici acum clar in mai multe aspecte, este foarte departe de asteptarile firmelor. Este vorba de un credit de investitie sau/si capital pentru 3-7 ani iar Guvernul va plati dobanzile pana la sfarsitul acestui an(31.12.2020).

In acest pachet, chiar daca e specificat ca Guvernul garanteaza 80-90% din valoarea creditului, in realitate bancile analizeaza situatia ca si cum nu ar exista garantia statului. Un alt aspect care nu are logica la creditele care s-au cerut pentru investitie, este una dintre conditii si anume ca investitia trebuie finalizata in 3 luni ceea ce este imposibil. O alta conditie care nu are sens este aceea ca nu se poate cumpara cu acesti bani utilaje sau masini second. Inca sunt multe lucruri neclare in acest sens. Asteptarile firmelor sunt ca Guvernul sa intervina asupra proiectului sa imbunatateasca rapid conditiile acestuia. In caz contrar o parte dintre firme vor fi refuzate de catre banci iar o alta parte dintre firme vor renunta la cerere intrucat nu reprezinta un real ajutor. In mod normal, ar trebui ca firmele care au aplicat la acest pachet, sa fie verificate in ce priveste situatia financiara din 2019, daca si-au platit toate obligatiile catre stat la termen, daca si-au platit datoriile catre furnizori fara probleme, numarul de angajati, etc.
Firmele care primesc ajutor ar putea accepta conditia de a nu trimite oameni in somaj , cu exceptia cazurilor de forta majora.

Aceasta pandemie ne-a aratat ca faptul de a avea o economie nationala puternica este un lucru foarte important. Iar pentru a avea o economie puternica, cel mai important lucru este dezvoltarea productiei. Deoarece nici tarile din UE nu au dat o mana de ajutor una celeilalte, Romania trebuie sa gaseasca o strategie pentru a dezvolta productia nationala. Pentru aceasta strategie trebuie pregatit un plan si o politica pe o durata lunga. In acest scop atat Institutiile de stat cat si Sectoarele Private trebuie sa lucreze impreuna, sa mearga mana in mana.

In special in sectoarele critice din toate domeniile trebuiesc cautate formulele de success pentru a dezvolta productia nationala(Romanian Made), gasite si puse in practica.

Kubilay KOÇAK
Prestij SEO
SURSA:  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=698323347624949&id=317013955755892

Lasă un răspuns