E război! Ungaria dă foc întregii Europe. România e la mijloc

Premierul ungar, Viktor Orban, are o influență mai mare decât credeau mulți. În timp ce țara sa riscă să i se ridice dreptul de decizie în Uniunea Europeană, el este lăudat de un foarte influent grup european.

Membrii celui mai mare grup parlamentar, PPE, îl susţin în continuare pe Viktor Orban, premierul Ungariei. Aceasta se întâmplă în ciuda faptului că Ungaria se află în plină procedură de supendare a dreptului de decizie tocmai care urmare a derapajelor naţionaliste şi populiste ale lui Orban, remarcă G4media.

Actuala conducere a României tinde să urmeze un model asemănător cu cel promovat de Viktor Orban, adică mai degrabă împotriva Uniunii Europene.

Reuniţi la Bruxelles, liderii PPE nu au vrut să-l excludă pe premierul ungar, acuzat de derive autoritare, scrie publicaţia Le Monde, citată de Rador.  “Nicio excludere, nicio sancţiune, nimic”. Antonio López-Istúriz, secretarul general al Partidului Popular European (PPE), a fost foarte clar miercuri (17 octombrie): Viktor Orban, ultra-conservatorul premier ungar, va fi autorizat să rămână în marea formaţiune politică a conservatorilor europeni. Criticat pentru atacurile sale asupra independenţei sistemului judiciar, a libertăţii ONG-urilor sau a universităţilor, omul forte al Budapestei, adulat de extrema dreaptă a întregului Vechi Continent, îşi va putea face campanie pentru alegerile europene sub eticheta PPE.

După ce Parlamentul European a votat pentru deschiderea unei proceduri de sancţionare împotriva Ungariei, pe 12 septembrie, inclusiv cu o majoritate a voturilor eurodeputaţilor din PPE, chestiunea menţinerii sale ar diviza această formaţiune politică. Numeroşi eurodeputaţi, în special din Benelux sau Suedia, şi până la preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au cerut lansarea unei proceduri care să-l excludă din partid în vederea următoarelor alegeri europene din mai 2019. Dar într-o sesiune de mini-summit de la Bruxelles, liderii partidului, inclusiv cancelarul german Angela Merkel şi liderul republican Laurent Wauquiez, au decis să renunţe la această posibilitate.
Sursa: Capital

Lasă un răspuns