Declarațiile ministrului Cavușoglu

Çavuşoğlu s-a întâlnit cu corespondenții diplomatici la sediul ministerului Afacerilor Externe din capitala Ankara.

Ministrul Afacerilor Externe Mevlüt Çavuşoğlu a declarat că războiul Rusia-Ucraina, care a început în data de 24 februarie, a arătat încă o dată tuturor că calea către pace în regiune trece prin Türkiye.

Ministrul Çavuşoğlu s-a întâlnit cu corespondenții diplomatici la sediul ministerului Afacerilor Externe din capitala Ankara.

Çavuşoğlu a declarat aici că eforturile diplomatice ale Türkiye din ultima perioadă s-au bucurat de o apreciere largă și a spus că cele mai importante rezultate ale acestor eforturi sunt acordul privind cereale, realizările Türkiye în contextul cererilor de aderare ale Finlandei și Suediei  la NATO și dezvoltarea Organizației Statelor Turcice.

Ministrul a subliniat că rolul Türkiye în încheierea conflictelor din Libia a atras atenția țărilor occidentale și a pus accentul pe punctul la care a ajuns  Türkiye  în Libia.

Çavuşoğlu a notat că, datorită politicii externe active a Türkiye, au fost luate măsuri concrete cu privire la dificultățile aduse de războiul Rusia-Ucraina și a adăugat: „Războiul din Ucraina a arătat încă o dată tuturor că calea către pace în regiune trece prin Türkiye… Acest lucru este valabil și pentru multe zone geografice, cum ar fi Caucaz, Balcanii, Orientul Mijlociu și Africa”.

Oficialul a susținut  că Azerbaidjanul și-a consolidat câștigurile din Caucaz la masa negocierilor de pace  și a notat: „Lachin se află acum sub controlul de facto al Azerbaidjanului, dar faptul că Armenia, pe de o parte, a distrus regiunea chiar în timpul retragerii  și, pe de alta, a plasat mine peste tot arată că ea nu are intenții bune”. Menționând că ei au implementat mecanismul tripartit între Türkiye, Azerbaidjan şi Uzbekistan, el a spus că ei vor să reactiveze Coridorul de Mijloc împreună cu Azerbaidjan şi Kazahstan.

Sursa:https://www.trt.net.tr/romana/actualitate/2022/09/14/declaratiile-ministrului-cavusoglu-1880009

Lasă un răspuns