Declarația comună de la Madrid

Turcia și-a reafirmat sprijinul pentru politica NATO a ușilor deschise, și-a exprimat sprijinul pentru invitația Finlandei și Suediei de a adera la NATO la Summit-ul de la Madrid.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, președintele Finlandei Sauli Niinistö, prim-ministrul Suediei Magdelena Andersson și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au reunit la Madrid.

Ca urmare a acestei reuniuni miniștrii de Externe din Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un memorandum tripartit privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

În declarația comună s-a notat: „Finlanda și Suedia condamnă în mod clar și fără echivoc atacurile efectuate de toate organizațiile teroriste împotriva Turciei. Finlanda și Suedia se angajează să prevină activitățile PKK și ale tuturor celorlalte organizații teroriste și activitățile persoanelor implicate sau afiliate.”

S-a precizat că cele trei țări în cauză au decis să-și intensifice cooperarea pentru a preveni activitățile organizațiilor teroriste, iar Finlanda și Suedia vor procesa rapid cererile de expulzare sau extrădare ale suspecților de terorism, ținând cont de informațiile, probele și informațiile furnizate de Turcia. A fost remarcat că vor fi inițiate anchete și vor fi interzise  activitățile de strângere de fonduri și recrutare ale organizației PKK și extensiilor acesteia

Turcia și-a reafirmat sprijinul pentru politica NATO a ușilor deschise și și-a exprimat sprijinul pentru invitația Finlandei și Suediei de a adera la NATO la Summit-ul de la Madrid.

În declarația comună s-a afirmat că Finlanda și Suedia nu vor sprijini PYD/YPG și organizația definită ca FETO în Turcia, și s-a notat că Suedia va adopta o nouă și mai eficientă Lege privind infracțiunile teroriste începând cu 1 iulie, iar guvernul va înăspri legislația împotriva terorismului.

Turcia, Finlanda și Suedia au confirmat că nu mai există niciun embargo național asupra armelor între ele.

Sursa:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2022/06/29/declaratia-comuna-de-la-madrid-1849534

Lasă un răspuns