Cum să ai grijă de pielea uscată la adulții mai în vârstă

Pielea uscată la adulții în vârstă aduce diverse probleme, cum ar fi roșeață, iritație, rugozitate, crăpare, peeling și mai multe posibilități de vânătăi, printre altele.
Și chiar dacă procesul de îmbătrânire a pielii este un eveniment comun, există măsuri care pot fi luate pentru a diminua aceste simptome și pentru a reduce apariția uscăciunii. În acest articol vom ști cum să avem grijă de pielea uscată a adulților în vârstă și ce factori ar trebui să evităm, deoarece ei sunt cei care contribuie la agravarea problemei.
Semne de piele uscată la adulții mai în vârstă
Uscăciunea indusă de vârstă poate afecta diferite tipuri de piele în mod egal. Acest lucru, la rândul său, poate fi observat mai vizibil în unele zone, cum ar fi picioarele inferioare, coatele și pliurile.
În timpul acestui proces de îmbătrânire a pielii, au loc anumite modificări în diferitele straturi ale țesutului. De exemplu, stratul cornos, care este cel mai exterior, își pierde capacitatea de a stoca eficient umiditatea.
Pe de altă parte, dermul își pierde elasticitatea și densitatea, datorită scăderii producției de colagen, atât datorită îmbătrânirii fibroblastelor, cât și a unui nivel mai scăzut de stimulare mecanică. Și în straturile mai profunde, adipocitele (celulele care stochează grăsimea) sunt reduse în dimensiune și cantitate.
În consecință, pot fi observate următoarele semne:
1. Ridurile.
2. Mâncărime.
3. Piele mai subțire.
4. Se formează pete.
5. Pierderea umidității.
6. Crăpare și peeling.
7. Tăieturile și rănile durează mai mult pentru a se vindeca.
Factori care cresc uscăciunea pielii
Îmbătrânirea și pielea uscată la adulții mai în vârstă, precum și simptomele menționate mai sus, vor fi mult mai intense și vizibile dacă se adaugă alți factori. Unele pot fi prevenite, așa că vă spunem să le țineți cont.
Patologii
Conform studiilor, pielea uscată este una dintre cele mai frecvente modificări la pacienții diabetici (50%), urmată de hiperkeratoză sau îngroșarea stratului exterior (33,5%). Pe de altă parte, într-o revizuire din 2015 se menționează că, printre simptomele pacienților cu rinichi supuși hemodializei, există pielea uscată și mâncărimea.
Tulburări hormonale
Modificările hormonale asociate cu vârsta pot avea, de asemenea, un impact major asupra apariției pielii uscate la adulții mai în vârstă. În cazul femeilor, odată cu debutul menopauzei și scăderea nivelului de estrogen, producția de fibre elastice este afectată.
Expunerea la soare
Expunerea excesivă la razele soarelui este asociată cu dezvoltarea diferitelor boli de piele. S-a stabilit chiar o legătură între radiațiile ultraviolete (UV) și cancerul de piele.
Hidratare
Lipsa unei hidratări adecvate, în sensul consumului de puțin lichid în timpul zilei, poate agrava problema pielii uscate. Nu doar la adulții mai în vârstă.
Produse cosmetice și de igienă
Utilizarea excesivă a săpunurilor, deodorantelor, parfumurilor și a unor creme poate contribui la uscare. De asemenea, atunci când pH-ul produselor este mai mare de 8, acesta afectează uleiurile naturale ale pielii.
Predispozitia genetica
Factorii asociați cu componenta rasială pot face diferențe în ceea ce privește îmbătrânirea și uscăciunea indusă de vârstă. Potrivit unor studii, stratul cornos al persoanelor de culoare are mai multe straturi de celule decât cel al oamenilor albi. Prin urmare, impactul factorilor de mediu poate fi mai mic asupra pielii întunecate.
Alți factori
Există și alte motive posibile pentru care poate înrăutăți uscăciunea pielii:
1. Stres
2. Fum.
3. Condiții de viață în locuri cu aer foarte uscat sau rece.
4. Bai fierbinti frecvente
5. Medicamente, cum ar fi antihipertensive diuretice, corticosteroizi, contraceptive orale, medicamente antineoplazice, și retrovirale.
Cum să ai grijă de pielea uscată la adulții mai în vârstă?
Potrivit cercetărilor, îngrijirea pielii uscate la adulții în vârstă ar trebui să fie cuprinzătoare și să includă diverse strategii, cum ar fi cele pe care le vom vedea mai jos.
Hidratează
Pe de o parte, trebuie să vă îmbunătățiți aportul de lichide consumând cel puțin 2 litri de apă pe zi. Deși acest lucru poate varia în funcție de fiecare persoană. De asemenea, prezența fructelor și legumelor proaspete în dietă ar trebui să fie crescută.
Pe de altă parte, se recomandă utilizarea produselor de hidratare topică (creme sau geluri). De preferință, acestea trebuie aplicate după baie pentru a ajuta la conservarea umidității.
Prudență cu produse de igienă
Trebuie să fii precaut cu produsele de igienă, pentru că pentru că pielea uscată este sensibilă, pot apărea unele reacții. Prin urmare, se recomandă evitarea soluțiilor alcaline, parfumurilor, coloranților și a anumitor substanțe chimice, cum ar fi triclosanul, parabenii, formaldehidele și oxibenzona.
Evitați aerul rece și uscat
Trebuie să eviți orice contribuie la uscarea pielii mai mult. Prin urmare, dacă ne aflăm într-un mediu în care aerul este foarte uscat, trebuie să asigurăm un umidificator.
De asemenea, în timpul verii, când mediul este foarte cald; sau, dimpotrivă, în timpul iernii, când temperatura scade; trebuie luate măsuri de precauție pentru a se evita modificarea echilibrului de umiditate.
Reduceți expunerea la soare
S-a menționat deja că expunerea excesivă la soare poate fi dăunătoare și că pielea persoanelor în vârstă este de obicei mai sensibilă. Dar la aceasta trebuie să adăugăm că efectul radiațiilor ultraviolete este cumulativ. Cu cât ne expunem mai mult, cu atât este mai mare riscul de formare a melanomului.
Prin urmare, atunci când aveți de gând să ieșiți afară, ar trebui luate câteva măsuri:
1. Evitați orele cu cea mai mare intensitate a luminii solare.
2. Utilizați un protector cu spectru larg.
3. Puneți ochelari și o pălărie.
4. Purtați articole de îmbrăcăminte care acoperă și protejează.
5. Mergeți la umbră.
6. Nu vă bronzați, chiar și cu lămpi sau paturi de bronzare.
Evitați apa fierbinte
Indiferent dacă faceți duș sau baie într-o cadă sau vă spălați fața sau mâinile, trebuie evitată apa prea fierbinte, deoarece poate provoca uscarea mai mare a pielii. Apa rece este de preferat și, dacă este iarnă, este caldă, dar fără a depăși 40 °C.
Având grijă de alimente
Dieta este, de asemenea, importantă atunci când vine vorba de îngrijirea pielii uscate la adulții mai în vârstă, deoarece o dietă bogată în antioxidanți poate reduce efectele stresului oxidativ.
În acest sens, printre alimentele recomandate pentru pielea uscată se numără următoarele:
1. Cu multa apa: pepene verde, pepene galben, portocala, struguri, rosii, castraveti, ceapa.
2. Bogat în beta-caroten: spanac, morcovi, dovleac, piper.
3. Bogat în vitamina B: carne, ouă, lactate.
4. Bogat în zinc: stridii, sardine, semințe de dovleac.
5. Cu conținut bun de sulf: sparanghel, usturoi.
6. Surse de acizi grași omega 3: pește, crustacee, nuci.+
Când să mergeți la medic?
Odată cu vârsta, pielea poate avea anumite modificări în textura sau aspectul său general. Cu toate acestea, există unele semne care trebuie luate în considerare. De exemplu, mâncărime sau roșeață care se menține în timp.
În mod similar, deși se pot forma cu ușurință, este important să se acorde atenție vânătăilor care nu au niciun motiv aparent, în special celor de pe părți ale corpului acoperite de îmbrăcăminte.
Pe de altă parte, alunițele, petele sau mărcile trebuie evaluate ținând cont de sistemul ABCDE:
1. Asimetrie: părțile mărcii arată diferit unul de celălalt.
2. Borduri: în cazul în care acestea sunt neregulate.
3. Culoare: dacă s-a schimbat.
4. Diametru D: mai mult de 0,5 cm.
5. Evoluție: crește, își schimbă forma sau aspectul în timp.
Dacă apar aceste sau alte simptome și există, de asemenea, sângerări, medicul trebuie vizitat pentru a exclude posibila formare cancerigenă.
Sursa: https://www.facebook.com/317013955755892/posts/pfbid036M9V5J1aip59UYEcNMXfvqUrSasfa77szfzeXVHbUCayk3tCe8docGpkkc379Amal/

Lasă un răspuns