Cine aduce valoare adăugată: sectorul IT&C a generat un excedent la comerţul internaţional cu servicii de aproape 3 mld. euro în şapte luni. „Soldul“ comerţului cu servicii IT&C generează 44% din excedentul total al comerţului internaţional cu servicii. Facultăţile cu profil IT livrează anual câte circa 8.000 – 9.000 de absolvenţi, deşi cererea din piaţă este dublă

Facultăţile cu profil IT livrează anual câte circa 8.000 – 9.000 de absolvenţi, deşi cererea din piaţă este dublă. Cu toate acestea, numărul de absolvenţi nu poate creşte foarte mult din cauza penuriei de profesori, care nu vor să mai rămână în sistemul universitar, unde salariile sunt mult mai mici decât în companiile private din IT.

România a exportat servicii IT&C în valoare de circa 5 miliarde de euro şi a importat servicii IT&C în valoare de circa 2 miliarde de euro în primele şapte luni din 2022, ceea ce a condus la un excedent al comerţului internaţional cu servicii IT&C de aproape 3 miliarde de euro, arată datele Băncii Naţionale. Astfel, serviciile IT&C au ajuns să genereze un sold-record care reprezintă 44% din totalul excedentului la comerţul internaţional cu servicii din primele şapte luni din 2022.

În perioada similară din 2021, serviciile IT&C cu generat un sold de 2,1 miliarde de euro, respectiv 42% din excedentul comerţului internaţional cu servicii.

Cei peste 200.000 de angajaţi din sectorul IT&C au reprezentat „vedetele“ economiei în ultimii ani, valoarea adăugată adusă de aceştia crescând de la an la an, iar salariile lor au avut de asemenea o dinamică spectaculoasă. În sectorul activităţilor informatice, un „subdomeniu“ din acest sector, salariul mediu a ajuns la un nivel de aproape 10.000 de lei net pe lună, faţă de salariul mediu la nivel naţional de circa 4.000 de lei net.

Sursa:https://www.zf.ro/eveniment/aduce-valoare-adaugata-sectorul-it-c-generat-excedent-comertul-21162957

Lasă un răspuns