Cele mai poluate orase din Europa. Ce pozitii ocupa orasele Romaniei in clasament?

Cele mai poluate orase din Europa sunt in Macedonia: Tetovo si Skopje, sursele de poluare fiind industria miniera, incalzirea in gospodarie si emisiile autovehiculelor vechi, potrivit numbeo.com.

Un grad ridicat de poluare au si orasele Barcelona, Cracovia si Kiev, unde cetatenii au inceput sa poarte masti pentru protectie. Capitala Romaniei este inclusa in clasament, ocupand pozitia a sasea.

Doua orase din Bulgaria intra in primele 20: Plovdiv si Sofia, capitala tarii, ocupand pozitiile 12 si 19. Grecia are si ea doua orase cu indici ridicati de poluare: Salonic si Atena, pe locurile 14 si 20.

Capitalele europene sunt prezente in clasamentul celor mai poluate orase. Paris ocupa locul 13, iar Bruxelles, locul 17, cu indici de poluare de 66, respectiv 63.

Cele mai curate orase

Cele mai putin poluate orase sunt Reykjavik, din Islanda (13 puncte), Helsinki, din Finlanda, Zurich, din Elvetia, Munchen din Germania, Viena din Austria si Edinburgh din Marea Britanie.

Suedia are trei orase foarte putin poluate in acest clasament: Stockholm, Malmo si Gothenburg.

Brasov este singurul oras romanesc cu un grad redus al poluarii mentionat in clasamentul numbeo.com, pe pozitia 10. Cluj-Napoca si Iasi se situeaza pe locurile 28 si 45 in top, cu indici de poluare de 37, respectiv 57.

Indexul de poluare al Numbeo este o estimare generala a poluarii intr-un oras, pe o scara de evaluare de la 0 la 100, concentrandu-se mai mult pe poluarea aerului decat pe poluarea apei sau accesul la surse de apa. Datele de pe site se bazeaza pe estimarile vizitatorilor site-ului numbeo.com. In clasament sunt incluse orasele pentru care exista un numar minim de contribuitori.

Pentru a frana poluarea si a contribui la diminuarea schimbarilor climatice, aproape 200 de state au convenit asupra unui pact global de reducere a emisiilor de gaze, numit Acordul de la Paris, la care s-a ajuns la 12 decembrie 2015 la Paris. Acordul de la Paris este o continuare a eforturilor de a pune capat incalzirii globale ce au inceput cu Protocolul de la Kyoto din 1997, primul acord international pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, negociat cu 160 de state.

Acordul de la Paris prezinta un plan de actiune pentru limitarea incalzirii globale „mult sub” 2°C, care se va pune in aplicare incepand din 2020. In august 2017, administratia Trump a anuntat Organizatia Natiunilor Unite ca Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris.

Eforturi de diminuare a poluarii se remarca si la nivelul Uniunii Europene. La inceputul anului 2018, ministrii din Italia, Germania, Franta, Spania, Marea Britanie, Romania, Ungaria, Cehia si Slovacia au fost chemati de comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, pentru a explica de ce tarile depasesc nivelul de poluare al aerului.

Sursa foto: Shutterstock.com

Lasă un răspuns