Ceaiul de mentă: pentru ce este, contraindicații și preparare

Ceaiul de mentă este una dintre cele mai frecvent utilizate băuturi pentru a calma disconfortul digestiv și diferite tipuri de durere.
Ceaiul de mentă este băutura făcută din frunzele de Mentha spicata, unul dintre tipurile de mentă. În medicina tradițională este un remediu digestiv bine-cunoscut, deoarece aportul său este asociat cu ameliorarea starii de greata, indigestiei, arsurilor la stomac și umflăturilor abdominale. În plus, îi sunt atribuite și alte beneficii interesante.
Planta și extractele sale au potențial antimicrobian, hepatoprotector, antioxidant și antiinflamator. În special, acest lucru este asociat cu conținutul său de acizi fenolici, flavonoide și lignani.
Pentru ce este ceaiul de mentă?
În medicina tradițională, ceai de menta a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca un supliment pentru a promova bunăstarea fizică și mentală. Și, deși nu este un tratament de primă alegere împotriva bolilor, aportul său este util atunci când vine vorba de calmarea unor simptome. Să vedem în detaliu principalele sale utilizări.
Sănătatea digestivă
După cum am menționat, una dintre principalele utilizări ale ceaiului de mentă are legătură cu sănătatea digestivă. Mai exact, băutura ajută la îmbunătățirea digestiei și la reducerea simptomelor, cum ar fi greața, vărsăturile și gazele.
Unul dintre principalii săi compuși, (-)-carvona, a fost legat de aceste efecte. Potrivit unui studiu împărtășit în Fitoterapie, această substanță inhibă contracțiile musculare ale tractului digestiv și, prin urmare, exercită un efect antispastic.
Cu toate acestea, alte cercetări arată că planta are calități antiparazitare, antimicrobiene și antiinflamatorii, care contribuie, de asemenea, la prevenirea tulburărilor gastro-intestinale.
Sursă de antioxidanți
Consumul de antioxidanți joacă un rol important în prevenirea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi. La rândul său, acest lucru este legat de prevenirea bolilor cronice și a îmbătrânirii premature. Știați că ceaiul de mentă este o sursă de antioxidanți?
Planta concentreaza acidul rozmarinic, flavonele și flavanonele (limonen și mentol). De fapt, este o sursă interesantă de vitamina C, deoarece fiecare porție de 11 grame oferă aproximativ 2% din aportul zilnic recomandat al acestui nutrient.
Echilibrul hormonal
În timp ce tulburările hormonale trebuie abordate de medic sau ginecolog, consumul de ceai de mentă poate fi un bun complement. Un studiu raportat prin fitoterapia de cercetare asociază aportul de această băutură cu efecte antiandrogenice.
În plus, totul indică faptul că stimulează eliberarea hormonilor luteinizanti (LH), stimulatorul folicular (FSH) și estradiolul, necesar pentru procesul de ovulație. Rezultate similare expuse alte cercetări, care au asociat aportul de acest ceai cu beneficii la pacienții cu sindromul ovarului polichistic (ACEST SINDROM).
Memorie
Substanțele conținute în ceaiul de mentă, cum ar fi acidul carnosic sau acidul rozmarinic, sunt legate de efectele benefice asupra învățării și memoriei.
Infecții bacteriene
Este obișnuit să găsiți produse de îngrijire orală care conțin mentă. Motivul? Nu numai ca improspateaza respiratia, dar are proprietati antibacteriene care favorizeaza sanatatea dintilor si gingiilor. Cu toate acestea, ceaiul este de obicei folosit ca o clătire pentru a completa obiceiurile de curățare orală.
Pe de altă parte, este folosit pentru dezinfectarea alimentelor, deoarece dovezile indică faptul că ajută la combaterea bacteriilor care provoacă intoxicații alimentare, cum ar fi E. coli și Listeria.
Controlul nivelului de glucoză
Ceaiul de mentă este o băutură potrivită pentru persoanele cu diabet zaharat. Deși sunt necesare mai multe studii cu privire la proprietățile sale, deocamdată dovezile sugerează că favorizează controlul nivelurilor ridicate de zahăr din sânge.
Detensionare
Consumul de ceai de mentă poate induce relaxare în fața episoadelor de stres. În cercetarea la animale, extracte din această plantă expuse efecte pozitive în scăderea anxietate și probleme de somn.
Conținutul său mentol este gandit pentru a interacționa cu receptorii GABA creierului, reducerea activității nervoase.
Artrita durere
Proprietățile analgezice ale ceaiului de mentă sunt folosite ca adjuvanți pentru a reduce durerea cauzată de artrită. Legat de aceasta, a fost raportat că aportul acestei băuturi, de 2 ori pe zi, a redus rigiditatea, dizabilitatea fizică și durerea pacienților cu artrită la genunchi.
Presiune sanguină
(-)-carvona prezentă în mentă a fost legată de scăderea hipertensiunii arteriale. Se spune chiar că au mai multă capacitate de a reduce contracțiile vaselor de sânge decât medicamentul numit verapamil. Deocamdată, este nevoie de mai multe dovezi.
Contraindicații și posibile efecte secundare ale ceaiului de mentă
În general, ceaiul de mentă este bine tolerat de majoritatea adulților sănătoși. Cu toate acestea, consumul său trebuie să fie moderat și punctual.
Oricum, există unele cazuri în care aportul său este contraindicat:
*Sarcina și alăptarea.
*Boli renale.
*Patologii hepatice.
*Copii sub 5 ani.
*Pacienții cu antecedente de alergie la mentă.
*Persoanele care urmează tratamente cu medicamente hepatice sau medicamente sedative.
Cum se prepară ceaiul de mentă?
Elaborarea acestui ceai este destul de simplă. Se poate face cu plicuri pregătite sau cu frunze libere.
În general, este valabil să consumați 2 sau 3 cești pe zi.
Ingrediente
1. 500 mililitri de apă.
• 30 de grame de frunze de mentă.
Instrucţiuni
1. În primul rând, aduceți apa la fierbere. Odată ce a ajuns la fierbere, scoateți de pe foc și adăugați frunzele de mentă.
2. Acoperiți băutura și lăsați-o să stea timp de aproximativ 10 minute.
3.Apoi treceți-l printr-o strecurătoare și consumați-l.
Ce ar trebui să vă amintiți despre ceaiul de mentă?
Ceaiul preparat cu frunze de menta poate fi folosit pentru a completa dieta. Este o băutură cu conținut scăzut de calorii care promovează digestia și ameliorarea anumitor afecțiuni.
Sursa:https://www.facebook.com/317013955755892/posts/pfbid02o1RwPh1wXYprdvm8685hTsoa7GrbHt6ST1sKDnctk2QDjtD9FsBgPYx6atknAT46l/

Lasă un răspuns