Çavuşoğlu a susținut o conferință de presă comună cu omologul său britanic

Çavuşoğlu a notat: „Turcia își asumă un rol constructiv cu privire la coridorul pentru exportul  de cereale din Marea Neagră.”

Ministrul de Externe Mevlüt Çavuşoğlu a declarat că Turcia, şi-au asumat un rol constructiv în ceea ce privește crearea unui coridor sigur în Marea Neagră pentru exportul de cereale din Ucraina.

Întâlnirea lui  Çavuşoğlu cu ministrul britanic de Externe, Lizz Truss, care a venit în cadrul unei vizite oficiale în capitala Ankara, a fost urmată de o conferinţă de presă comună.

Referindu-se la coridorul care urmează să fie deschis în Marea Negră pentru exportul de cereale din Ucraina, Çavuşoğlu a notat: „Turcia își asumă un rol constructiv cu privire la coridorul pentru exportul  de cereale din Marea Neagră. Avem un răspuns pozitiv din partea Rusiei privind reuniunea planificată la Istanbul”.

Ministrul a subliniat că ei sunt împotriva vânzării ilegale de cereale ucrainene sau orice produse de către Rusia sau alte țări. Cavusoglu a mai adăugat: „Dacă se va ajunge la un acord la Istanbul, un centru de control și o zonă de siguranță vor fi înființate în afara apelor teritoriale ucrainene”.

Referindu-se la cererea Suediei și Finlandei de aderare la NATO, oficialul a spus că „trebuie abordate preocupările de securitate ale tuturor, nu doar celor care solicită aderarea” și a accentuat că preocupările de securitate ale Turciei trebuie luate în considerare.

Mevlut Cavusoglu a susținut: „ Dacă aceste două țări (Suedia și Finlanda) vor să devină aliate, trebuie să răspundă preocupărilor de securitate din cadrul NATO. Considerăm că est important să organizăm o sesiune axată pe terorism, în special la Summit-ul NATO (care va avea loc în perioada 29 -30 iunie).

Ministrul britanic Truss a declarat că în caz dacă problema cerealelor nu se rezolvă cel târziu luna viitoare, dacă cerealele nu sunt scoase din porturile din Ucraina, acest lucru va provoca foamete gravă.

În ceea ce privește aderarea Suediei și Finlandei la NATO, ministrul britanic a marcat: „Vom avea discuții cu NATO. Credem că aderarea Finlandei și Suediei la NATO ne va consolida”.

Sursa:https://www.trt.net.tr/romana/lume/2022/06/23/cavusoglu-a-sustinut-o-conferinta-de-presa-comuna-cu-omologul-sau-britanic-1847315

Lasă un răspuns