Cavușoglu a participat la TRT World Forum

Ministrul Afacerilor Externe, Mevlüt Çavușoğlu și omologul său olandez Stef Block au participat la ședința specială întitulată ”Căutarea păcii echitabile într-o lume fragmentată” organizată în cadrul Forumului TRT World pe tema ”Reimaginarea păcii și secu

Ministrul Afacerilor Externe, Mevlüt Çavușoğlu și omologul său olandez Stef Block au participat la ședința specială întitulată ”Căutarea păcii echitabile într-o lume fragmentată” organizată în cadrul Forumului TRT World pe tema ”Reimaginarea păcii și securității într-o lume fragmentată”.

Çavușoğlu a spus aici că  într-o lume fragmentată se sporește terorismul, migrația ilegală, crizele umanitare, crimele de ură. Menționând că organizațiile internaționale au eșuat în lupta împotriva amenințărilor reale, Cavușoglu a subliniat necesitatea și importanța  consolidării instituțiilor internaționale în scopul  asigurării păcii și prosperității pentru toți.

Insistând că Organizația Națiunilor Unite (ONU) trebuie să-și îndeplinească misiunea globală de a servi umanitatea, ministrul  a marcat că ONU are nevoie de o reformă pentru a răspunde provocărilor globale actuale.

Çavușoğlu a notat de asemenea că în timpul evoluțiilor importante ce au loc în regiune, Turcia nu le poate urmări fără a se implica.

„Cu acordul semnat cu rușii cu privire la provincia Idlib nu a fost evitat doar un dezastru din perspectiva umanitară dar în același timp a fost prevenit un nou flux de migranți spre Turcia și Europa.” – a spus Cavușoglu și a adăugat că datorită acestui acord este posibil de a discuta despre o soluție politică, în caz contrar regimul nu ar fi negociat cu opoziția înființarea Comitetului Constituțional și nu ar fi avut loc o nouă negociere cu privire la  o soluție politică.

Referindu-se alegerile prezidențiale din Irak ministrul a subliniat: ”După formarea guvernului trebuie să sprijinim această țară în lupta împotriva terorismului, organizațiilor teroriste precum PKK, Dash și altele” și a subliniat necesitatea unui sprijin internațional pentru Yemen și Libia.

Çavușoğlu a atras atenția asupra  numeroaselor conflicte înghețate existente în regiune precum Nagorno-Karabah, Osetia, Crimeea, Transnistria și Cipru.

 

Sursa: TRT Romania

Lasă un răspuns