Autostrada Urbana le va ingreuna drumul spre birou corporatistilor din Pipera. Ce poate face Primaria pentru a evita acest lucru

Odata cu inaugurarea ciotului de autostrada dintre Centura Capitalei si Soseaua Petricani – care ar urma sa aiba loc in doar 3 saptamani – traficul in zona de birouri din Pipera risca sa devina infernal. Iata cat ar putea dura aglomeratia, dar si ce solutii au autoritatile pentru a fluidiza traficul, in zona.

Potrivit datelor Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), societatea Aktor s-a angajat sa termine lucrarile la lotul de 3,3 kilometri al Autostrazii A3 dintre Centura Bucurestiului si Soseaua Petricani pana la jumatatea lunii noiembrie.

In aceste conditii, potrivit purtatorului de cuvant al CNAIR, Alin Serbanescu, in jurul datei de 1 decembrie s-ar putea chiar deschide traficul pe portiunea de sosea de mare viteza. Iar asta inseamna ca o multime dintre soferii care veneau in Capitala pe DN1 vor putea acum alege sa circule pe A3. Parte dintre ei vor ajunge, de pe autostrada, direct pe Soseaua Petricani. Iar asta inseamna ca in zona Pipera traficul risca sa se aglomereze, cel putin in primele saptamani din decembrie.Asociatia Pro infrastructura a circulat pe Autostrada Urbana. Sursa video: Arhiva Asociatia Pro Infrastructura

„Specialistii vorbesc despre doua posiblitati, in acest caz. Pe de o parte, este posibil ca A3 sa preia mare parte din traficul de pe DN1, pe care circula zilnic pana la 60.000 de masini. In acest caz, exista posibilitatea ca numarul de masini care circula in zona soselei Petricani sa creasca drastic, ajungand de la circa 5.000 cat e acum, la aproximativ 20.000. Sigur, nu e obligatoriu sa se intampla asa, din cauza ca nu toti cei care vor veni pe A3 se vor duce musai pe Petricani.

Apoi, mai exista si posibilitatea ca traficul sa se imparta intre DN1 si A3. La urma urmei, fiecare sofer isi va face calculele si va decide pe unde e mai avantajos sa circule. Dar asta nu inseamna ca nu va fi aglomeratie in zona. Chiar si o crestere cu 5.000 a numarului de masini care circula pe Petricani ar insemna aglomerare a traficului, fata de situatia prezenta”, a preconizat pentru Ziare.com Alin Serbanescu.Intrebarea este: cate minute ar urma sa stea, in plus, in trafic, incepand cu luna decembrie, un sofer care se duce la birou, in zona Pipera? Directorul executiv al Asociatiei Pro Infrastructura (API), Ionut Ciurea, a declarat pentru Ziare.com ca un raspuns clar la aceasta intrebare e aproape imposibil de dat, in acest moment.

„Ar fi trebuit sa avem o serie de studii privind efectele asupra traficului, sigur. Dar acum este tarziu sa ne mai gandim la ele. Va trebui sa asteptam si vedem cum merg lucrurile.

E posibil sa se aglomereze in zona pentru vreo cateva saptamani. Dar ramane sa vedem unde se va duce mare parte din trafic. Multa lume se intreaba: daca deja e aglomerat pe Soseaua Petricani si mai aduci si tot traficul de pe A3, unde ajungem?

Chestiunea e ca nu tot traficul de pe A3 va ajunge in Petricani. Spre exemplu, traficul greu va ramane pe Centura. Apoi, in afara de nodul de pe Centura si cel de la Petricani, vor mai fi doua, la instersectia cu strada Popasului si la Gherghitei. Deci traficul se poate imparti.

In plus, cine lucreaza in Pipera Nord, spre exemplu, nu va aglomera suplimentar traficul, dat fiind faptul ca oricum circula si acum zilnic pe acolo. Dar poate ca cei care pleaca din est spre Ploiesti ar putea aglomera… Ramane sa vedem.

Oricum, dupa cateva saptamani, e greu de crezut sa soferii vor insista sa circule pe un drum pe care-l stiu aglomerat, mai ales avand alternative…”, a spus Ionut Ciurea pentru Ziare.com.

Cine si ce poate face pentru a fluidiza traficul in zona Pipera

Alin Serbanescu a precizat pentru Ziare.com ca Primaria Capitalei va fi cea care va trebui sa faca pasaje si sa investeasca in zona pentru a se asigura ca circulatia se desfasoara in cele mai bune conditii. Dar asa ceva nu se poate face in timpul ramas pana la deschiderea autostrazii, ci in ani, cu studii amanuntite, licitatii si lucrari bine executate.

Intre timp, insa, s-ar mai putea gasi si alte solutii.

„Sigur ca Primaria va avea de sistematizat circulatia rutiera in zona Voluntari-Pipera. Va fi nevoie de pasaje subterane sau supraterane. Dar astea sunt lucrari destul de complicate, care ar putea dura ani.

Pe termen scurt, un transport in comun mai bine organizat ar putea fi de ajutor. Ar fi nevoie, sa spunem, de niste autobuze cat de cat curate, cu aer conditionat, care sa-i permita omului sa circule confortabil. Daca au posibilitatea sa ajunga la birou cu autobuzul – dar la timp si curati, nu transpirati din cap pana in picioare – parte dintre corporatisti ar putea fi tentati sa isi lase masina acasa. Iar asa am putea contribui, pe termen scurt, la decongestionarea traficului in zona”, a mai spus Ionut Ciurea.

Tot pentru a evita aglomeratia din zona, Primaria anunta in urma cu 3 luni ca incepe in sfarsit – dupa ani de promisiuni si amanari – sa largasca strada Fabrica de Glucoza, care intersecteaza Soseaua Petricani.

Ziare.com a solicitat Primariei, in scris, detalii privind celelalte masuri pe care le ia pentru a evita aglomerarea traficului, in zona. Vom reveni cu detalii din partea institutiei, pe masura ce le vom primi.

Lasă un răspuns