Angela Merkel, lovitură pentru Erdogan: RESPINGE solicitarea Turciei

Cancelarul Angela Merkel a declarat vineri că Germania are nevoie de mai multe dovezi pentru a clasifica mişcarea clericului stabilit în SUA, Fetullah Gulen, acuzat de Turcia pentru orchestrarea loviturii de stat eşuate din 2016, drept organizaţie „teroristă”, aşa cum solicită Ankara, relatează Reuters.

Într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cancelarul german a mai spus şi că Berlinul caută mai mulţi indivizi a căror extrădare pentru acuzaţii de „terorism” a fost solicitată de Turcia, dar a precizat că nu este sigură că ei se află în Germania.

„Luăm foarte în serios dovezile furnizate de Turcia dar avem nevoie de mai mult material dacă este să clasificăm organizaţia în acelaşi fel ca şi PKK (Partidul muncitorilor din Kurdistan)”, a mai declarat ea vineri reporterilor.

Ziarul turc Ynei Asir a scris vineri, potrivit dpa, că guvernul turc a cerut Germaniei extrădarea jurnalistului Can Dundar, fostul redactor-şef al cotidianului turc de opoziţie Cumhuriyet, şi a altor 68 de persoane suspectate de terorism, solicitare care a coincis cu vizita preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan la Berlin.

Ankara a transmis Germaniei o „listă cu terorişti”, scrie Yeni Asir. Turcia cere extrădarea „urgentă” a celor 69 de persoane, a spus cotidianul, adăugând că lista prezintă adresele şi fotografiile suspecţilor, arătându-i intrând şi ieşind din apartamentele lor din Germania.

Can Dundar, fostul redactor şef al ziarului de opoziţie Cumhuriyet, este acuzat de dezvăluirea unor secrete de stat. El trăieşte în exil în Germania din 2016 şi este judecat în absenţă în Turcia.

Sursa: Stiripesurse

Lasă un răspuns