Angajaţii centrului IT al Deutsche Bank din Bucureşti lucrează o zi pe săptămână de acasă. Şeful companiei: Nevoia de spaţiu s-a redus cu 15%

DB Global Technology este centrul de tehnologie din București al Deutsche Bank, care astăzi numără 1.000 de angajaţi. Compania a închiriat cinci etaje, cu o suprafaţă de 13.000 de mp în cadrul BOB Tower din Pipera, deţinut de Globalworth. Iar de doi ani, angajaţii lucrează o zi pe săptămână de acasă. Rezulatele?

„Tehnologia a ajuns la un nivel la care poţi munci de oriunde, iar acest lucru nu este o problemă. Companiile îşi vor schimba modul de gândire în ceea ce priveşte munca la birou. Noi de exemplu, am introdus lucrul o zi pe săptămână de acasă şi facem acest lucru de doi ani. Într-o lună, nevoia de spaţiu a scăzut cu 15%„, a declarat Marian Popa, directorul general al DB Global Technology România, în cadrul evenimentului Investment Briefing, organizat de Bucharest Real Estate Club.

Acesta mai spune că o mare parte din bugetul unei companii se duce pe închirierea spaţiilor de birouri. Spre exemplu, în cazul firmelor care activează în domeniul serviciilor, 70% din buget este alocat cheltuielilor de personal, 20% pentru facilităţi şi 10% pentru orice alte cheltuieli, precum cafea sau divertisment.

„Dacă vrei să faci reduceri de costuri, te duci la cifrele mari, iar bugetul pentru facilităţi este destul de mare”, mai spune Popa, asta în condiţiile în care firmele sunt nevoite să închirieze suprafeţe de birouri mai mari, pe perioade mai lungi de timp, fără să ştie exact care va fi necesarul de personal în viitor.

Costurile de ocupare a spațiilor per angajat pornesc de la circa 175 – 180 de euro/ lună în zone precum Sud, Est sau Pipera Nord și pot chiar depăși pragul de 500 de euro/ lună pentru angajații care lucrează în CBD (Piața Victoriei – Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle), arată o analiză recentă realizată de compania de consultanţă Cushman & Wakefield Echinox.

Analiza a ținut cont de costurile cu chiria, taxa pentru servicii (service charge), costurile operaționale (apă, electricitate, internet, consumabile, curățenie, servicii de recepție), dar și de costurile cu amenajarea și mobilarea spațiului, amortizate într-o perioadă de cinci ani – durata medie a unui contract de închiriere în piața spațiilor de birouri din București.

 

Noi opţiuni pentru chiriaşii clădirilor de birouri: spaţiile de co-working

Apariţia operatorilor spaţiilor de co-working, care au generat 20% din cererea netă de pe piaţă în primele nouă luni din acest an, potrivit datelor Colliers International, ar putea lăsa clădirile goale peste câţiva ani.

„Mindspace este o veste bună pentru companii, dar nu cred că e o veste bună pentru dezvoltatori. Şi asta pentru că îmi dă şansa să nu mai închriez de la dezvoltatori, îmi să o variantă mai ieftină şi mai eficientă. În loc să plătesc spaţiu pentru zece pesoane, din care doar şapte vin la birou, mai bine plătesc spaţii doar pentru şapte persoane. Dacă piaţa nu se orientează spre servicii, până în 2030, clădirile de birouri vor fi parţial goale„, mai adaugă Marian Popa.

Mindspace, care a închiriat 12.000 de mp din clădirile de birouri Globalworth Campus, City Offices și Bucharest Tower Center din București, percepe un tarif de 400 de euro/lună/angajat companiilor care vor să ofere şi această variantă personalului.

Oficialul DB Global Technology mai spune că din etajele ocupate în clădirea BOB Tower, o parte sunt „mai mult sau mai puţin tradiţionale”, însă au şi etaje cu spaţiu deschis, unde anagajaţii au posibilitatea de a lucra în spaţii mai puţin obişnuite, şi de unde trandiţionalele birouri au dispărut.

„Pe acel etaj am reuşit să punem cu 25% mai mulţi oameni pentru că aveau impresia că au mai mult spaţiu. Cel mai mare consumator de spaţiu este biroul, care în multe locaţii, nici nu mai este necesar. Nu mai ai nevoie de un birou de 1,8 m/60 de cm pentru a pune un laptop”, mai spune Marian Popa.

Suprafața totală de birouri închiriată în primele nouă luni din acest an, care include, pe lângă închirierile propriu-zise, renegocierile și prelungirile de contracte, a fost de circa 73.500 mp, în creștere cu 18% față de 2017, mai arată datele Colliers International.

Lasă un răspuns