Persoanele de peste 55 de ani care au domiciliul sau reședința în București pot beneficia gratuit de teste medicale specifice în depistarea cancerului colorectal, o afecțiune care anul trecut a omorât peste 6.000 de români. Costurile sunt suportate de către Asociația „Sănătate pentru Comunitate”, iar în prima etapă vor fi 1.500 de beneficiari. Încrierile se fac începând de luni, 16 septembrie, ora 9, la Biroul de Relații cu Publicul  al Centrului pentru Seniori ai Municipiului București (str. Ion Filitti, nr.8, sector 3). Programul de înscrieri va fi de la luni până joi, între orele 9:00 și 17:00. Cei care vor să beneficieze de screening trebuie să aibă la ei cartea de identitate și o copie după document și să completeze o cerere pe care o vor primi.

Important de știut este că, în cazul în care cancerul colorectal este depistat în stadii incipiente, rata de supraviețuire este de 90%. Diagnosticat în stadiul IV, rata de supraviețuire scade la 20%.

Numele programului de screening lansat acum este „ÎNVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viață”.

 

Cum se face testarea

 

Screeningul se face prin intermediul unor teste imunochimice fetale (teste FIT), non-invazive, care pot fi folosite acasă.  Cei care se înscriu în program vor fi chemați la o conferință unde vor primi testele și li se va explica cum se folosesc. Mai apoi, în baza unor vouchere, testele vor fi trimise, pentru interpretare, către laboratoare specializate din cadrul unui centru medical privat.

„Testele acestea imunohistochimice reprezintă un prim pas în diagnosticul acestui tip de cancer. Avantajele acestor teste sunt că sunt faptul că sunt foarte ușor de acceptat, nu sunt niște teste invazive, nu presupun niciun fel de manevră invazivă, nu presupun prelevarea de sânge. Deci pur și simplu se prelevează o probă de materie fecală, se introduce într-un recipient, iar rezultatul este interpretat”, a explicat dr. Victor Stoica, medic primar gastroenterolog, la evenimentul de lansare al programului.

„Și pe baza acestor rezultate, dacă există aceste sângerări oculte, pacientul urmează să treacă printr-o colonoscopie sau o endoscopie recomandată de medicul specialist, în vederea diagnosticării unei prezumtive boli oncologice. Dacă nu este vorba despre o boală oncologică, acest test se repetă în fiecare an”, a precizat Alina Comănescu, președintele Asociației „Sănătate pentru Comunitate”.

 

Cancerul colorectal, al doilea tip de cancer care ucide cel mai mult în România

 

Potrivit Global Cancer Observatory, în 2018, în România au fost depistate 83.461 de cazuri  noi de cancer, iar numărul românilor uciși de boala secolului a fost de 50.000.  Cancerul colorectal ocupă locul doi în ceea ce privește atât incidența, cât  și mortalitatea. 11.076 de pacienți au fost depistați cu acest tip de cancer numai anul trecut. Iar numărul deceselor a trecut de 6.000.

„În principiu, cancerul colorectal, mai ales în România, omoară din cauza rușinii. Pentru că ți-e rușine să mergi la medic. Acesta este primul mesaj pe care vrem să-l transmitem, și anume: trebuie să-ți cunoști corpul și la prima suspiciune să mergi la medic sau cel puțin să soliciți efectuarea unui test FIT. Al doilea mesaj pe care vrem să-l transmitem este că e un cancer care afectează ambele sexe. Dacă până acum poate a fost împământenită ideea că este un cancer cum că ar fi un cancer care se întâmplă mai mult persoanelor de sex masculin, din păcate, ca inncidență este pe locul doi și în rândul persoanelor de sex feminin. Și al treilea mesaj este faptul că identificat într-un stadiu incipient, acesta este curabil și că un stil de viață sănătos și echilibrat poate preveni apariția acestui cancer” a transmis Alina Comănescu.

„Un studiu realizat de colegii de la Universitatea din Cluj, în 2012, arată faptul că mortalitatea prin cancerul de colon și rect este într-o creștere continuă din 1955 încoace. (…) Din punctul acesta de vedere ne clasăm în rândul țărilor care înregistrează o creștere continuă de incidență, dar și o creștere continuă de mortalitate.  Suntem în rândul unor țări precum Belarus, Bulgaria, Columbia, Costa Ricsa ș.a.m.d. Ori,  în lumea civilizată, chiar dacă din cauza schimbării obiceiurilor alimentare, incidența cancerului de colon a crescut, mortalitatea a scăzut. De ce a scăzut mortalitatea? Tocmai pentru că s-au instituit niște programe eficiente de screening și testare precoce a acestui tip de cancer. Și printre aceste țări se numără Australia, Republica Cehă, Franța, Statele Unite. Acesta este modelul spre care trebuie să tindem și noi”, a subliniat dr. Victor Stoica.

Cel mai frecvent, cancerul colorectal este depistat în rândul oamenilor cu vârste de peste 50 de ani. În ultimii ani, însă, a crescut și numărul cazurilor depistate la pacienți de 40 de ani. 

sursa:    sanatateatv